hits
21.09.2017

Det å bære på en kofte uten å snakke samisk

Jeg har alltid tenkt tilbake å lurt på hvorfor jeg aldri ble å begynne å prate samisk. Min familie på mor sin side er samisk og de fleste av dem snakker samisk. Jeg bærer stolt på alle mine kofter og har også med litt hjelp fra min mor klart å sy min helt egen designet kautokeinokofte.

Min barndom besto av lavvoturer med min ahkku eller bestemor på norsk. Jeg kalte henne alltid "akko" en liten forkortelse av ahkku jeg selv begynte å bruke fra jeg var liten. Jeg var ofte på besøk hos henne og da besto gjerne middagene mange ganger av biidos, reinkjøtt, reintunger og masse andre samiske retter. Hun joiket ofte til meg, lot meg børste og flette det lange mørke håret hennes og når vi skulle ut på sentrum for å handle gikk hun alltid med kofte. Jeg hadde et veldig nært forhold til henne og jeg var ofte hos henne både på besøk og overnatting. Hun var min andre trygghet, jeg vil si at det var et slikt forhold som jeg har til min mor og far. jeg følte meg alltid trygg rundt henne.

Da jeg var liten, fikk jeg en liten sperre for det samiske språket. Når min mor prøvde å lære meg samisk eller prøvde å snakke samisk til meg, så skygget jeg alltid unna. Jeg var ikke interessert i å lære på den tiden. Som jeg syns selvfølgelig er litt dumt den dag i dag, da jeg skulle ønske at jeg hadde klart å snakke samisk uten at det at det føles unaturlig ut. Nå er det slik at jeg forstår en god del og kan gjerne være med i en samtale som er på samisk men jeg svarer gjerne på norsk. Det er også mange gang jeg heller ikke forstår alt og det har vært noen ganger jeg bare tenker inni meg at nå må jeg bare kjøre i gang, snakke samisk og bare drite i hvordan det høres ut men samtidig så feiger jeg ut. Så med tiden er det bare blitt sånn, at jeg bare snakker norsk. Men jeg kommer alltid til å ha alle de samiske sidene mine i hjertet. Min familie, min samiske bakgrunn, mine kofter, luhkkaer, skaller og selvfølgelig min bestemor som gikk bort for noen år tilbake.

-Sarah

15.09.2017

En liten "comeback"

  • Skrevet 15.09.2017 klokka 11:55
  • Kategori: Blogg

Hei alle dere flotte, nå er det en stund siden sist dere har hørt noe fra oss på bloggen. Som jeg nevnte på en ut av de siste innleggene så bestemte vi vel egentlig oss om å ikke satse så utrolig stort lengre på bloggen og heller bruke bloggen som en liten hobby for de dagene vi føler for å skrive noe her.

Jeg kan vel også fortelle om at jeg har hatt en ny runde med innleggelse på UNN i Tromsø for ikke så alt for lenge siden men at det går bedre nå. Men denne gangen ønsker jeg å holde ting mer privat og jeg blir ikke å skrive så alt for mye om det her på denne bloggen. Jeg ønsker rett og slett ikke så mye spørsmål og nysgjerrighet rundt min sykdom. Jeg ønsker å holde det for meg selv og mine nærmeste. Viss det ikke er noe spesielt jeg ønsker å dele om akkurat det.

For øyeblikket er jeg også hjemmeværende og er litt usikker på hva som skjer i framtiden. Jeg må rett og slett bare ta dag for dag men skal ærlig innrømme at jeg selvfølgelig savner saksa mi og de flotte faste kundene mine jeg hadde på jobben.

Den siste tiden har jeg også holdt på med «oppgradering» av stua, som jeg gjør de dagene jeg føler meg bedre. Har fått ut den gamle sofaen, matta og stuebordet som dere kan se i dette(link) tidligere innlegget. Og jeg har endelig fått inn min aller første helt nye drømmesofa som jeg fikk som tidlig bursdag og julegave fra min kjære. Heldige meg! Denne kjøpte vi på fagmøbler i Alta, som jeg er så utrolig fornøyd med. Det var utrolig god service og rask levering rett på døra. Jeg gleder meg masse med fortsettelsen av innredningen og utforming av min "nye stue". Jeg rett og slett elsker å holde på med interiør og pynting.

Ellers ønsker jeg dere en riktig fin fredag og god helg! Så blogges vi sånn plutselig igjen.

-Sarah

kolpusjentene

Vi er 2 kusiner fra Finnmark som har valgt å starte denne bloggen sammen. For nærmere kontakt: kolpusjentene@hotmail.com Sarah: 23år gammel, boende i Alta, mamma til en prinsesse, ferdigutdannet frisør men for tiden hjemmeværende. Bruker fritiden på friluft, snescooter, interiør og mammalivet. Instagram: HoKolpus Kristine: 24år gammel, boende i Hammerfest, ferdigutdannet som sykepleier. Bruker fritiden på trening, shopping, reising, skolearbeid og venner. Instagram: Kristinekolpus

Siste innlegg

Siste kommentarer

Bloggdesign