hits
20.03.2018

1 år og 10kg tyngre

Idag er det akkurat 1 år siden jeg startet å kjempe mot den plagsomme betennelsen i hodet mitt og på dette året har jeg lagt på meg hele 10kg pga. medisiner, som kanskje noen har sett. Jeg mener ikke at det er verdens undergang men for meg som alltid har vært syltynn så har det vært en ganske stor forandring å måtte ta innover seg. Det føles ikke bra ut men samtidig så vet jeg at det er pga. Livsviktige medisiner jeg må ta. Mange ganger føles det urettferdig ut fordi jeg ikke kan gjøre så stort ut av det da jeg ikke kan trene tungt og det hjelper ikke så stort å spise "sunt". Jeg har også vært igjennom en graviditet uten å lagt på meg 1kg i ettertid, jeg har aldri tenkt så stort over hva jeg spiser og jeg har aldri brydd meg noe om vekta mi.

Det føles ubehagelig ut å legge ut det øverste bildet fordi jeg kjenner ikke igjen min egen kropp. Jeg ser meg ikke så ofte i speilet lengre og jeg har ikke snakket om det til noen unntatt min kjærest. Mange sir at jeg er fin med litt ekstra rundt kinnene og at jeg trengte de ekstra kiloene. Det føles ikke slik ut for meg men ja jeg prøver å se det fra den vinkelen, men egentlig ser jeg bare fram til den dagen jeg kan slutte med medisinene og forhåpentligvis går tilbake til "meg selv" igjen. Men det føles ut som en evighet og jeg skulle egentlig bare ønske jeg kunne sluttet med medisinene idag og kommet tilbake til min hektiske hverdag igjen hvor jeg var i konstant bevegelse med barn, jobb, barnehage, stell av hjemmet osv. Men slik er det ikke akkurat nå og jeg prøver å holde på den positive innstillingen og målet mitt som er å komme tilbake på jobb en dag.

Vi blogges!

-Sarah

16.03.2018

Et husdyr utover det vanlige

  • Skrevet 16.03.2018 klokka 15:10
  • Kategori: Blogg

Det er ikke noe stor hemmelighet at jeg helt siden jeg var liten har hatt en stor interesse for litt mer spesielle type dyr enn bare hunder, katter, hamster osv. Jeg syns det rett og slett er mer spennende med eksotiske type dyr og har selv hatt både frosker, skilpadde og ål. Etter 40 år så ble det endelig lovlig i Norge å holde 19 forskjellige type reptiler. Noe som er stort for alle reptil elskere i dette landet. Etter det ble tillatt i Norge så var det mye om og men om hvilken type reptil jeg ønsket å ta til meg og jeg brukte noen måneder til å tenke, men til slutt endte valget på en leopardgekko. Disse er fine dyr for nybegynnere men man burde fortsatt tenke seg nøye om før man går i anskaffelse av et slikt dyr. For det første er det et dyr som krever mye mer når det gjelder hold av dyret enn f.eks. en hamster. For det andre kan leopardgekkoer bli i underkant av 20 år og opptil 25 år.

En liste over hva du trenger å ha og hva du burde vite før du skaffer deg en leopardgekko. Nå er ikke jeg ekspert og har kun hatt dyret i 1 uke. Men jeg har lest meg opp på nett og dette er hva jeg har lest og mine erfaringer så langt.

Terrarium: Her er gulvplass viktigere enn høyde. Man bør ha minst en gulvplass på 50x30cm for 1 gekko, 80x40 for 2. Mitt terrarium er 45x45 som er et startkitt fra exoterra. Men jeg personlig syns dette er litt lite og vurderer å skaffe meg et større et for å gi den litt mer rom til å gå rundt i. Et terrarium kan minnes om et akvarium(uten vann selvfølgelig) og med luftehull på toppen med gitter slik at den ikke stikker av. Leopardgekkoen kan klatre seg opp igjennom veggdekorasjoner og ting den får tak på. Ikke glassvegger.

Substrat: Som er det man har i bunnen på terrariet. Man kan bruke alt fra kunstgress, sand, steinheller, bark osv. Det er mange som mener sand er en risiko for gekkoer pga. Det har forekommet forstoppelse av dyret. Men som jeg har skjønt så er det endel delte meninger om det. 

Dekorasjoner: Du kan bruke veggdekorasjoner, planter, fossefall, steiner, tørre trebiter, huler til å gjemme seg osv. Man bør ha minst 2 gjemmesteder til hver gekko og en fuktig hule som en fuktboks.

Fuktboks: En helt vanlig plastikkboks med lokk som du egentlig kan kjøpe hvor som helst. Min er kjøpt på rema1000. Som du lager en åpning på som gekkoen kan komme seg inn og ut ifra, inni må det være noe i bunnen som kan holde på fuktighet som f.eks. mose, varmeculite eller perlite. Denne boksen brukes til hamskifte(når den skifter skinn). Jeg har mose inni min og fukter det hver dag slik at det holder seg fuktig.

Mat: Om du skal ha en leopardgekko bør du ikke være redd for å håndtere levende insekter. Det den spiser mest av er levende insekter som sirisser, melormer, kakerlakker osv. Om man virkelig ikke klarer å håndtere insekter så kan man kjøpe seg en pinsett og evt. Engangshansker, noe som jeg har gjort. Leopardgekko unger skal mates hver dag, minimeres til 4-5 ganger i uken når den blir noen måneder og 3-4 ganger i uken når den er blitt voksen. Man kan også mate gekkoen med hermetiske insekter men som kan være noe vanskeligere å få dem til å spise da dem er glad i å "jakte" på maten slik som katter. Levende insekter får man tak i på dyrebutikken eller man kan bestille på nett som f.eks. på reptilfor.no

Vitaminer: Leopardgekkoer skal ha vitamintilskudd til maten, iallefall om man ikke har UV-belysning. Den skal ha vitaminer som er rik på kalsium og D3. Dette er et pulverisert vitamin så fremgangsmåten er at du legger pulveret med insekter i en pose eller en boks og rister det slik at insektene blir dekt av det før du gir det til gekkoen. 

Vann: Den skal ha tilgang til vann, både til å drikke og bade i. Vann skiftes ut daglig.

Temperatur: Dyret er vekselvarm og skal både ha en "varmside" og en "kaldside" for å regulere temperaturen. temperaturen bør ligge på rundt 30-32 grader på den varme siden og resten av terrariet mellom 24-27 grader. På den varme siden burde du ha en varmematte som du legger under terrariet og ikke inni da dette kan medføre brannskader.

Hygiene og rengjøring: Terrariet skal vaskes 1 gang i uken hvor man vasker glassvegger, fuktboksen og lignende. Hele terrariet bør rengjøres og desinfiseres 1 gang i måneden. Avføring og døde insekter bør plukkes ut daglig for å unngå bakterier. Hender vaskes før og etter håndtering av dyret og gjerne bruk antibac for å unngå smittefare av salmonella. Som er en naturlig del av fordøyelsessystemet til dyret.

Hamskifte: Leopardgekkoer som i likhet med andre type reptiler bytter ham(skinn). Når gekkoen skal skifte ham blir den melkehvit/blek og bruker gjerne fuktboksen til å få det av. Noen gang kan det være det sitter rester igjen som den ikke får av og da kan du hjelpe den med å bruke en våt q-tips. Dyret etterlater ikke skinnet sitt som f.eks. en slange, det er fordi den spiser det.

Håndtering: Leopardgekko er ikke en aggressiv art og anses som barnevennlig. Den tåler å bli holdt men kun i korte perioder om gangen. Det anbefales at man ikke holder den mer enn 10-15 minutter om gangen, noen ganger i uken. Leopardgekkoer er skye men nysjerrige dyr og man burde ha en tilvenningsprosess hvor man tar mer og mer kontakt med den før man lar den klatre på seg. Man skal ikke løfte leopardgekkoer etter halen, da den kan sleppe halen. Når du skal løfte den så skal den løftes med et forsiktig grep rundt brystet bak de fremste ben eller man skal legge hånda flatt framfor den å la den klarte opp. Som sagt er det et nysjerrig dyr og om man f.eks. vasker terrariet vil den følge med på hva du gjør eller om den får inn noe nytt i terrariet sitt vil den undersøke det.

Levemåte: Leopardgekkoer er nattdyr, den sover på dagen og er våken på natta. Den liker å jakte på maten om natten men det er ingen problem å gi den mat på dagtid. Leopardgekkoen gjemmer seg bort mesteparten av dagen og man ser ikke så mye til den før man evt. Flytter på gjemmeplassene. Iløpet av kvelden når det begynner å bli mørkt så våkner den gjerne til og min gekko starter gjerne med å stikke hode ut av hula si å ser seg rundt før den kommer ut.

Leopardgekko er ikke en type kosedyr men heller et hobbydyr. Man skaper ikke samme type relasjon til den som man kanskje gjør med andre type dyr. Som sagt så er jeg ikke ekspert(ENDA, hehe) men jeg er virkelig fascinert av dyret etter jeg har hatt den 1 uke og jeg gleder meg virkelig til å lære meg masse mer.

Ps. så har jeg laget en egen gruppe på facebook for dem med reptiler eller som bare har en interesse for reptiler i Alta og omegn, gruppen heter så enkelt som reptiler i Alta og omegn. Velkommen!

-Sarah

09.03.2018

Svaret jeg lenge ventet på

Nå er det lenge siden jeg har tatt meg tid til bloggen. Etter jeg ble syk for snart 1 år siden startet jeg å blogge endel om alt som skjedde med meg og hva jeg gikk igjennom, noe jeg syntest var helt okei i starten. Etter en stund, ble det flere og flere lesere på bloggen, noe som gjorde at det ble mye spørsmål på ting jeg ikke hadde noe svar på. Som til slutt endte opp med at jeg sluttet å blogge og jeg har vært stille en god stund nå. Etter 10 lange måneder fikk jeg endelig et svar på det som har vært spørsmålet jeg har fått ganske lenge nå. Om legene har funnet ut noe.

Og ja det kan jeg endelig si at jeg har. Noe som jeg på en måte har vist lenge men som jeg fikk bekreftet for 1 måned siden da jeg sist var innlagt i Oslo til undersøkelse. Så derfor har jeg lyst til å avslutte "kapittelet" jeg startet her på bloggen og gi dere et svar på det. 

Primær cerebral vaskulitt-når blodårene nekter å jobbe. Som vil si at jeg har betennelse i selve blodåreveggene i hjernen som er forårsaket av immunsystemet mitt. Som gjør at blodårene blir trange og blodtilførselen ikke funker som normalt. 

Uansett alt jeg har vært igjennom året som er gått så prøver jeg å leve et så normalt liv som mulig, jeg er ute å finner på ting med mine venner, kjærest og familie, jeg setter mål og prøver å tenke positivt på framtiden og satser på at jeg snart er helt frisk igjen. 

 

-Sarah

08.03.2018

Kvinner i førstegangstjenesten

  • Skrevet 08.03.2018 klokka 19:15
  • Kategori: Meninger

I dag er det ikke en hvilken som helst dag fordi det er #kvinnedagen, så gratulerer med dagen kvinnfolk. Viste dere at kvinnedagen ble feiret for første gang i USA i 1909, og i Norge ble den internasjonale kvinnedagen feiret for første gang i 1915? Les mer her. Jeg ønsker å dele 2 historier med dere som jeg syns er litt merkelig i seg selv med tanken på at vi lever i en tid med likestilling.

I 2012 var jeg en 19 år gammel kvinne som fremdeles hadde noen måneder igjen på videregående. I denne perioden hadde jeg helt selv valgt å sende inn en søknad om å dra inn i #førstegangstjenesten selv om jeg ikke visste så mye om førstegangstjenesten. Jeg svarte på #sesjon del 1, og ble innkalt til sesjon del 2 der både IQ testen og legesjekken ble godkjent med glans selv om jeg er en relativt lav kvinne. Jeg er bare 152 cm høy over bakken.

Du er for lav for førstegangstjenesten
Innkomstdatoen til førstegangstjenesten kom, og en regnfull julidag møtte jeg opp på Madla leir sammen med de andre sivile som skulle bli til rekrutter etterhvert. Den første uken på rekruttskolen var hektisk samtidig som det var mye venting. En av sjekkpunktene på sjekklisten min var legesjekk. Den eldre legen gransket meg og kunne egentlig ikke finne noe feil med helsen min. På slutten av legetimen sier legen «Jeg tror jeg skal sette deg ned ett poeng på helsen din, og grunnen til det er høyden din. Du skjønner at i førstegangstjenesten forbinder man gjerne litt høyere og kraftigere menn». Jeg kommenterte ikke tilbake, jeg ble bare paff over at legen kunne sette meg ned i poengskåret på helsen fordi jeg er for lav. Jeg trodde vi levde i et #likestilt #samfunn.

Kvinner i militæret MÅ prestere bedre enn menn

«Dere kvinner har valgt helt selv å melde dere inn i førstegangstjenesten, og da forventer vi at dere presterer bedre enn mennene» Dette ble sagt allerede ved min første uke på rekruttskolen. Jeg vet ikke hvem som sa det og det spiller vel egentlig ingen rolle. Mine tanker er at det kanskje ble sagt fordi vi kvinner hadde helt selv valgt å dra inn i førstegangstjenesten, mens mennene var pliktig til å møte opp. Jeg vet ikke om alle fikk det sammen spørsmålet som meg og andre kvinner under sesjon del 2, men jeg vet at i alle fall noen menn ble spurt om hvordan deres interesse var å dra inn i førstegangstjenesten. Allerede under sesjon del 2 hadde mennene muligheten til å fortelle om de ønsker eller ikke ønsker å dra inn i førstegangstjenesten. Dersom de var positive til å dra inn i førstegangstjenesten ser jeg ingen grunn til at kvinner må prestere bedre enn menn. Vi lever i et likestilt samfunn der både menn og kvinner er like verd og da mener jeg at både menn og kvinner skal prestere like bra så langt det lar seg gjøre.

Fram til 2015 var #verneplikten kun for menn, mens kvinner kunne velge å avtjene førstegangstjeneste dersom de ønsket det. 14. oktober 2014 vedtok Stortinget endringer i heimevernsloven og vernepliktsloven. Dette medførte at allmenn verneplikt ble innført i Norge. Vedtaket gjør at alle norske kvinner født i 1997 og senere er vernepliktige fra og med 2015. De første vernepliktige kvinnene vil møte til tjeneste sommeren 2016. Lovendringene trådte i kraft 1. januar 2015, Les mer her.

Nå som det er allmenn verneplikt i Norge så lurer jeg på om kvinner fremdeles møter på slike holdninger og kommentarer som jeg møtte på i min førstegangstjeneste for snart 6 år siden. 

 

04.03.2018

5 irriterende mennesker, og hvordan bruke blinklys

  • Skrevet 04.03.2018 klokka 14:09
  • Kategori: Meninger

1 #Kino. Det slår aldri feil at når filmen er "over" er det alltids noen som om stresse med å ta på seg ytterjakken når kinosalen fremdeles er bekmørk. Ca 10 sekunder etter at rulleteksten starter kommer det en liten fortsettelse i filmen. Det som er irriterende er når disse menneskene som allerede står i kinosalen ikke setter seg ned igjen når fortsettelsen av filmen starter. Det sitter ofte folk på raden bak som også gjerne vil få med seg slutten av filmen . Et lite #tips til slike menneske: Ikke dra på kino dersom du ikke kan sitte å vente til filmen er over, og et annet tips er at lyset som regel blir slått på når filmen faktisk er over. 

2 #Trafikkregler. Hadde jeg vist at man kunne kjøpe et billig førerkort på Ebay hadde jeg også gjort det. Neida jeg tuller. Av og til virker det som om noen mennesker har bestilt førerkortet sitt på januarsalg på Ebay når de kommer kjørende i feil retning i en enveiskjørt gate.

3 #Blinklys. Det virker som om noen mennesker dessverre ikke vet hvordan blinklysene fungerer. Det kan dessverre medføre mindre flyt i trafikken. Dersom du lurer på hvordan blinklys fungerer kan du se på denne filmen. 

4 #Hundebæsj. Alle liker vel #kunstverk ? Er det ikke trivelig å spasere langs gangstiene å se masseflotte kunstverk som menneskenes bestevenn har laget helt selv? Jeg tror at hundeeiere velger å ikke plukke opp bæsjen fordi de er så stolt av hunden sin sitt kunstverk. Eller er det egentlig veldig irriterende å se masse hundedrit både langs og midt i gangstien? 

( Han beundrer kunstverket som han fant på lufteturen sin ) 

5 #parkeringsplasser. «I dag bruker jeg 2 parkeringsplasser». Du vet den følelsen når du er på jakt etter 1 ledig parkeringsplass, og du tilfeldigvis kjører forbi en bil som bruker 2 parkeringsplasser. Irriterende eller? 

02.03.2018

Svette rumpeballer og flytting

Jeg er både svett mellom brystene og rumpeballene og har måtte slengt av meg klærne for å få lufttørket svetten. Å flytte er rene kondisjon og styrkeøktene som tydeligvis aldri tar slutt, føles det ut som i alle fall. Fra den dagen jeg skrev dette innlegget har det gått i ett fra morgen til kveld med vasking, pakking, bæring og alt som følger med en #flytting. Heldigvis har vi hatt super flinke hjelpere som har hjulpet til med både vasking og bæring av esker, seng, hvitevarer og alt som er håpløst å bære alene. Hva skulle vi gjort uten hjelperne?  Vi hadde aldri blitt ferdig med flyttingen dersom vi ikke hadde fått hjelp.

Heldigvis har stuegulvet begynte å komme fram igjen etter at alle eskene og søppelsekkene har begynt å tømmes eller blitt plassert i de rommene der dem skal bli tømt. Det gjenstår fremdeles mye å gjøre, men jeg har begynt å se lys i tunnelen så da regner jeg med at jeg snart er ferdig med å pakke ut av eskene og søppelsekkene. Før jeg avslutter innlegget må jeg bare få sagt at jeg hadde aldri trudd at jeg å typen hadde så masse ting i den forrige leiligheten. Slenger også med noen bilder fra flyttingen. 
Skal du flytte snart? 

kolpusjentene

Vi er 2 kusiner fra Finnmark som har valgt å starte denne bloggen sammen. For nærmere kontakt: kolpusjentene@hotmail.com Sarah: 23år gammel, boende i Alta, mamma til en prinsesse, ferdigutdannet frisør men for tiden hjemmeværende. Bruker fritiden på friluft, snescooter, interiør og mammalivet. Instagram: HoKolpus Kristine: 24år gammel, boende i Hammerfest, ferdigutdannet som sykepleier. Bruker fritiden på trening, shopping, reising, skolearbeid og venner. Instagram: Kristinekolpus

Siste innlegg

Siste kommentarer

Bloggdesign