hits
16.03.2018

Et husdyr utover det vanlige

  • Skrevet 16.03.2018 klokka 15:10
  • Kategori: Blogg

Det er ikke noe stor hemmelighet at jeg helt siden jeg var liten har hatt en stor interesse for litt mer spesielle type dyr enn bare hunder, katter, hamster osv. Jeg syns det rett og slett er mer spennende med eksotiske type dyr og har selv hatt både frosker, skilpadde og ål. Etter 40 år så ble det endelig lovlig i Norge å holde 19 forskjellige type reptiler. Noe som er stort for alle reptil elskere i dette landet. Etter det ble tillatt i Norge så var det mye om og men om hvilken type reptil jeg ønsket å ta til meg og jeg brukte noen måneder til å tenke, men til slutt endte valget på en leopardgekko. Disse er fine dyr for nybegynnere men man burde fortsatt tenke seg nøye om før man går i anskaffelse av et slikt dyr. For det første er det et dyr som krever mye mer når det gjelder hold av dyret enn f.eks. en hamster. For det andre kan leopardgekkoer bli i underkant av 20 år og opptil 25 år.

En liste over hva du trenger å ha og hva du burde vite før du skaffer deg en leopardgekko. Nå er ikke jeg ekspert og har kun hatt dyret i 1 uke. Men jeg har lest meg opp på nett og dette er hva jeg har lest og mine erfaringer så langt.

Terrarium: Her er gulvplass viktigere enn høyde. Man bør ha minst en gulvplass på 50x30cm for 1 gekko, 80x40 for 2. Mitt terrarium er 45x45 som er et startkitt fra exoterra. Men jeg personlig syns dette er litt lite og vurderer å skaffe meg et større et for å gi den litt mer rom til å gå rundt i. Et terrarium kan minnes om et akvarium(uten vann selvfølgelig) og med luftehull på toppen med gitter slik at den ikke stikker av. Leopardgekkoen kan klatre seg opp igjennom veggdekorasjoner og ting den får tak på. Ikke glassvegger.

Substrat: Som er det man har i bunnen på terrariet. Man kan bruke alt fra kunstgress, sand, steinheller, bark osv. Det er mange som mener sand er en risiko for gekkoer pga. Det har forekommet forstoppelse av dyret. Men som jeg har skjønt så er det endel delte meninger om det. 

Dekorasjoner: Du kan bruke veggdekorasjoner, planter, fossefall, steiner, tørre trebiter, huler til å gjemme seg osv. Man bør ha minst 2 gjemmesteder til hver gekko og en fuktig hule som en fuktboks.

Fuktboks: En helt vanlig plastikkboks med lokk som du egentlig kan kjøpe hvor som helst. Min er kjøpt på rema1000. Som du lager en åpning på som gekkoen kan komme seg inn og ut ifra, inni må det være noe i bunnen som kan holde på fuktighet som f.eks. mose, varmeculite eller perlite. Denne boksen brukes til hamskifte(når den skifter skinn). Jeg har mose inni min og fukter det hver dag slik at det holder seg fuktig.

Mat: Om du skal ha en leopardgekko bør du ikke være redd for å håndtere levende insekter. Det den spiser mest av er levende insekter som sirisser, melormer, kakerlakker osv. Om man virkelig ikke klarer å håndtere insekter så kan man kjøpe seg en pinsett og evt. Engangshansker, noe som jeg har gjort. Leopardgekko unger skal mates hver dag, minimeres til 4-5 ganger i uken når den blir noen måneder og 3-4 ganger i uken når den er blitt voksen. Man kan også mate gekkoen med hermetiske insekter men som kan være noe vanskeligere å få dem til å spise da dem er glad i å "jakte" på maten slik som katter. Levende insekter får man tak i på dyrebutikken eller man kan bestille på nett som f.eks. på reptilfor.no

Vitaminer: Leopardgekkoer skal ha vitamintilskudd til maten, iallefall om man ikke har UV-belysning. Den skal ha vitaminer som er rik på kalsium og D3. Dette er et pulverisert vitamin så fremgangsmåten er at du legger pulveret med insekter i en pose eller en boks og rister det slik at insektene blir dekt av det før du gir det til gekkoen. 

Vann: Den skal ha tilgang til vann, både til å drikke og bade i. Vann skiftes ut daglig.

Temperatur: Dyret er vekselvarm og skal både ha en "varmside" og en "kaldside" for å regulere temperaturen. temperaturen bør ligge på rundt 30-32 grader på den varme siden og resten av terrariet mellom 24-27 grader. På den varme siden burde du ha en varmematte som du legger under terrariet og ikke inni da dette kan medføre brannskader.

Hygiene og rengjøring: Terrariet skal vaskes 1 gang i uken hvor man vasker glassvegger, fuktboksen og lignende. Hele terrariet bør rengjøres og desinfiseres 1 gang i måneden. Avføring og døde insekter bør plukkes ut daglig for å unngå bakterier. Hender vaskes før og etter håndtering av dyret og gjerne bruk antibac for å unngå smittefare av salmonella. Som er en naturlig del av fordøyelsessystemet til dyret.

Hamskifte: Leopardgekkoer som i likhet med andre type reptiler bytter ham(skinn). Når gekkoen skal skifte ham blir den melkehvit/blek og bruker gjerne fuktboksen til å få det av. Noen gang kan det være det sitter rester igjen som den ikke får av og da kan du hjelpe den med å bruke en våt q-tips. Dyret etterlater ikke skinnet sitt som f.eks. en slange, det er fordi den spiser det.

Håndtering: Leopardgekko er ikke en aggressiv art og anses som barnevennlig. Den tåler å bli holdt men kun i korte perioder om gangen. Det anbefales at man ikke holder den mer enn 10-15 minutter om gangen, noen ganger i uken. Leopardgekkoer er skye men nysjerrige dyr og man burde ha en tilvenningsprosess hvor man tar mer og mer kontakt med den før man lar den klatre på seg. Man skal ikke løfte leopardgekkoer etter halen, da den kan sleppe halen. Når du skal løfte den så skal den løftes med et forsiktig grep rundt brystet bak de fremste ben eller man skal legge hånda flatt framfor den å la den klarte opp. Som sagt er det et nysjerrig dyr og om man f.eks. vasker terrariet vil den følge med på hva du gjør eller om den får inn noe nytt i terrariet sitt vil den undersøke det.

Levemåte: Leopardgekkoer er nattdyr, den sover på dagen og er våken på natta. Den liker å jakte på maten om natten men det er ingen problem å gi den mat på dagtid. Leopardgekkoen gjemmer seg bort mesteparten av dagen og man ser ikke så mye til den før man evt. Flytter på gjemmeplassene. Iløpet av kvelden når det begynner å bli mørkt så våkner den gjerne til og min gekko starter gjerne med å stikke hode ut av hula si å ser seg rundt før den kommer ut.

Leopardgekko er ikke en type kosedyr men heller et hobbydyr. Man skaper ikke samme type relasjon til den som man kanskje gjør med andre type dyr. Som sagt så er jeg ikke ekspert(ENDA, hehe) men jeg er virkelig fascinert av dyret etter jeg har hatt den 1 uke og jeg gleder meg virkelig til å lære meg masse mer.

Ps. så har jeg laget en egen gruppe på facebook for dem med reptiler eller som bare har en interesse for reptiler i Alta og omegn, gruppen heter så enkelt som reptiler i Alta og omegn. Velkommen!

-Sarah

Lisabeth

16.03.2018 kl. 17:22
Åååååh, så fin <33 Elsker reptiler, gekkoer og amfibier! Ønsker meg selv kranset gekko, men det blir nok ikke før jeg har fått etablert meg :) Håper amfibier blir lovlig i Norge snart, hadde vært dødskult med frosker!
kolpusjentene

Vi er 2 kusiner fra Finnmark som har valgt å starte denne bloggen sammen. For nærmere kontakt: kolpusjentene@hotmail.com Sarah: 23år gammel, boende i Alta, mamma til en prinsesse, ferdigutdannet frisør men for tiden hjemmeværende. Bruker fritiden på friluft, snescooter, interiør og mammalivet. Instagram: HoKolpus Kristine: 24år gammel, boende i Hammerfest, ferdigutdannet som sykepleier. Bruker fritiden på trening, shopping, reising, skolearbeid og venner. Instagram: Kristinekolpus

Siste innlegg

Siste kommentarer

Bloggdesign

STEG 4: LEGG INN KODER FOR KATEGORI OG ARKIV