hits
08.03.2018

Kvinner i førstegangstjenesten

  • Skrevet 08.03.2018 klokka 19:15
  • Kategori: Meninger

I dag er det ikke en hvilken som helst dag fordi det er #kvinnedagen, så gratulerer med dagen kvinnfolk. Viste dere at kvinnedagen ble feiret for første gang i USA i 1909, og i Norge ble den internasjonale kvinnedagen feiret for første gang i 1915? Les mer her. Jeg ønsker å dele 2 historier med dere som jeg syns er litt merkelig i seg selv med tanken på at vi lever i en tid med likestilling.

I 2012 var jeg en 19 år gammel kvinne som fremdeles hadde noen måneder igjen på videregående. I denne perioden hadde jeg helt selv valgt å sende inn en søknad om å dra inn i #førstegangstjenesten selv om jeg ikke visste så mye om førstegangstjenesten. Jeg svarte på #sesjon del 1, og ble innkalt til sesjon del 2 der både IQ testen og legesjekken ble godkjent med glans selv om jeg er en relativt lav kvinne. Jeg er bare 152 cm høy over bakken.

Du er for lav for førstegangstjenesten
Innkomstdatoen til førstegangstjenesten kom, og en regnfull julidag møtte jeg opp på Madla leir sammen med de andre sivile som skulle bli til rekrutter etterhvert. Den første uken på rekruttskolen var hektisk samtidig som det var mye venting. En av sjekkpunktene på sjekklisten min var legesjekk. Den eldre legen gransket meg og kunne egentlig ikke finne noe feil med helsen min. På slutten av legetimen sier legen «Jeg tror jeg skal sette deg ned ett poeng på helsen din, og grunnen til det er høyden din. Du skjønner at i førstegangstjenesten forbinder man gjerne litt høyere og kraftigere menn». Jeg kommenterte ikke tilbake, jeg ble bare paff over at legen kunne sette meg ned i poengskåret på helsen fordi jeg er for lav. Jeg trodde vi levde i et #likestilt #samfunn.

Kvinner i militæret MÅ prestere bedre enn menn

«Dere kvinner har valgt helt selv å melde dere inn i førstegangstjenesten, og da forventer vi at dere presterer bedre enn mennene» Dette ble sagt allerede ved min første uke på rekruttskolen. Jeg vet ikke hvem som sa det og det spiller vel egentlig ingen rolle. Mine tanker er at det kanskje ble sagt fordi vi kvinner hadde helt selv valgt å dra inn i førstegangstjenesten, mens mennene var pliktig til å møte opp. Jeg vet ikke om alle fikk det sammen spørsmålet som meg og andre kvinner under sesjon del 2, men jeg vet at i alle fall noen menn ble spurt om hvordan deres interesse var å dra inn i førstegangstjenesten. Allerede under sesjon del 2 hadde mennene muligheten til å fortelle om de ønsker eller ikke ønsker å dra inn i førstegangstjenesten. Dersom de var positive til å dra inn i førstegangstjenesten ser jeg ingen grunn til at kvinner må prestere bedre enn menn. Vi lever i et likestilt samfunn der både menn og kvinner er like verd og da mener jeg at både menn og kvinner skal prestere like bra så langt det lar seg gjøre.

Fram til 2015 var #verneplikten kun for menn, mens kvinner kunne velge å avtjene førstegangstjeneste dersom de ønsket det. 14. oktober 2014 vedtok Stortinget endringer i heimevernsloven og vernepliktsloven. Dette medførte at allmenn verneplikt ble innført i Norge. Vedtaket gjør at alle norske kvinner født i 1997 og senere er vernepliktige fra og med 2015. De første vernepliktige kvinnene vil møte til tjeneste sommeren 2016. Lovendringene trådte i kraft 1. januar 2015, Les mer her.

Nå som det er allmenn verneplikt i Norge så lurer jeg på om kvinner fremdeles møter på slike holdninger og kommentarer som jeg møtte på i min førstegangstjeneste for snart 6 år siden. 

 

Victoria Larsen

08.03.2018 kl. 23:14
FLOTT INNLEGG!!

kolpusjentene

09.03.2018 kl. 18:37
Victoria Larsen: Takk :)
kolpusjentene

Vi er 2 kusiner fra Finnmark som har valgt å starte denne bloggen sammen. For nærmere kontakt: kolpusjentene@hotmail.com Sarah: 23år gammel, boende i Alta, mamma til en prinsesse, ferdigutdannet frisør men for tiden hjemmeværende. Bruker fritiden på friluft, snescooter, interiør og mammalivet. Instagram: HoKolpus Kristine: 24år gammel, boende i Hammerfest, ferdigutdannet som sykepleier. Bruker fritiden på trening, shopping, reising, skolearbeid og venner. Instagram: Kristinekolpus

Siste innlegg

Siste kommentarer

Bloggdesign

STEG 4: LEGG INN KODER FOR KATEGORI OG ARKIV