hits
22.01.2018

Kjøp og salg

  • Skrevet 22.01.2018 klokka 14:15
  • Kategori: Blogg

Det er en spennende tid fremfor meg med mye jeg lurer på og mange spørsmål som allerede er besvart. Om boligdrømmen om egen bolig går i oppfyllelse kan jeg enda ikke si.

Som leietaker betaler man i mine øyner ned på boliglånet til utleier, og i min situasjon føler jeg at det begynner å bli på tide å betale ned på mitt eget lån. I den siste tiden har det vært mange tanker i hodet mitt og en av tankene er: Skal jeg kjøpe egen bolig, eller skal jeg fortsette og leie? Som nyutdannet med fast inntekt er det vel ikke en uvanlig tanke og ønske å investere i sin egen bolig? Som uerfaren i dette "spillet" er det mange tanker og spørsmål som tikker inn i hodet mitt  for eksempel: Er dette den rette boligen? Hva skal jeg se etter på en visning? Hva bør man spørre om på en visning? hvor mye lån har jeg råd til? ønsker jeg å kjøpe bolig i denne byen? Hvordan bolig ønsker jeg å kjøpe, andelsleilighet, selveierleilighet eller kanskje enebolig? 

Det er en ting jeg vet og det er at jeg ikke ønsker å være leietaker resten av mitt liv, men om jeg ønsker å bli huseier nå er ikke godt å si. Som leietaker føler jeg meg fri, jeg har en oppsigelsestid og kan flytte når jeg vil (etter oppsigelsestiden). Det er mitt ansvar å ikke ødelegge noe, men det er ikke mitt ansvar å vedlikeholde leiligheten jeg leier. Det er godt å være leietaker, men jeg vil tro det også er godt å eie. 

Er du på boligjakt? Eier du eller leier du bolig? Har du noen tips eller erfaringer å komme med dersom jeg skal kjøpe egen bolig? 

Victoria Larsen

22.01.2018 kl. 19:36
Nei, er ikke det. Men, så spennende :-)

Ingrid; voksen tilslutt

25.01.2018 kl. 05:07
Mye av ansvaret for en bolig er delt dersom du finner en andelsleilighet. Selvfølgelig, er du uheldig så blir du sittende med en gruppe idioter å dele ansvaret for bygget (en kollega av meg på jobb har mange fortellinger om sitt borettslag, og den inkluderer advokat). For min egen del fungerer det utmerket. Har sant nok bare bodd her i 10 måneder, og ble innkalt til generalforsamlingen nå i mars, så da ser og treffer jeg styret.

Men med andelsleilighet har gruppen ansvaret for alt utenfor, og skulle det være noe stort, rørlegger etc, som påvirker andre leiligheter, så har ikke jeg ene ansvaret økonomisk. Prisen er også å foretrekke. Nå vet ikke jeg hvordan prisene kan sammenlignes, men jeg går ut i fra at det er litt dyrere i Sandnes enn i (Jeg er ny, jeg vet ikke om du er Sarah eller Kristina) Alta/Hammerfest. Men det er kanskje ikke store forskjellen.

Mine tips:

Ha så lite lån som mulig. Mest sannsynligvis vil du ikke finne drømmestedet ditt nå, så kjøpe heller mindre og spar noen år til før du selger og kjøper større.

Selv om banken sier du har råd til noe, trenger du ikke låne så mye. Prøv allerede nå å sett opp et budsjett slik at du ser hvor mye du eventuelt må kutte i ditt månedlige forbruk. Banken min ga meg et lån på 200 000 kr mer enn jeg endte opp med å låne. Det hadde vært omtrent 1500 kr mer å betale i måneden. Jeg er glad jeg kan gjøre andre ting med de pengene.

Ha en skikkelig buffer spart opp ved siden av. Ha penger stående lett tilgjengelig på en egen konto, slik at du kan erstatte hvitevarer eller betale for håndtverker umiddelbart, og ikke måtte ta det på kreditt. Det blir dyrt i lengden. Jeg har faktisk satt til sides penger slik at jeg kan klare meg i 6 måneder uten inntekt, men så er jeg singel og har ingen som kan hjelpe med utgiftene.

Kjøper du med samboeren din, lag en skikkelig kontrakt som sier hvem som eier hva, i tilfellet det skulle bli slutt. Nå håper man jo aldri på dette, men en kollega av meg gjorde det slutt med forloveden sin i sommer, og det ble et styr fordi de eide et hus sammen. Jeg leste hun dama i DNB hadde noen tips om samboer-kontrakt i forbindelse med huskjøp.

kolpusjentene

25.01.2018 kl. 18:36
Ingrid; voksen tilslutt: Hei. Takk tipsene/ informasjonen og for at du delte dine erfaringer med å bo i en andelsleilighet. Jeg syns det virker som om det er mange positive fordeler med å bo i en slik bolig f.eks. det du nevnte om at man er ikke alene med alt det utvendige slik man ofte er dersom en kjøper enebolig.

Mvh Kristine
kolpusjentene

Vi er 2 kusiner fra Finnmark som har valgt å starte denne bloggen sammen. For nærmere kontakt: kolpusjentene@hotmail.com Sarah: 23år gammel, boende i Alta, mamma til en prinsesse, ferdigutdannet frisør men for tiden hjemmeværende. Bruker fritiden på friluft, snescooter, interiør og mammalivet. Instagram: HoKolpus Kristine: 24år gammel, boende i Hammerfest, ferdigutdannet som sykepleier. Bruker fritiden på trening, shopping, reising, skolearbeid og venner. Instagram: Kristinekolpus

Siste innlegg

Siste kommentarer

Bloggdesign

STEG 4: LEGG INN KODER FOR KATEGORI OG ARKIV